Olimme pitkään seuranneet myytävänä olevia rantatontteja Pohjois-Pohjanmaan seudulla, erityisesti meitä kiehtoi Oulujärven alue. Mutta sopivaa ja sopivan hintaista tonttia ei sattunut vastaan. 

Kriteereinä oli oma ranta, jonka voi kohtuullisella panostuksella saada uinti- ja venekelpoiseksi ja tontti, joka ei ole liian alava ja jossa on kohtuullisen matkan päässä sähkö- ja vesiliittymät. Usein tarjolla olleet tontit olivat kosteikkoja tai paikassa, jonne sähkö- ja vesiliittymän vetäminen olisi tullut maksamaan todella paljon, useita kymmeniä tuhansia euroja. Uusi mökki ilman sähköverkkoa tai vesijohtovettä ei meidän tapauksessamme ollut vaihtoehto. 

Kun etuoven ja muiden netistä löytyvien paikkojen valikoimasta ei sopivaa löytynyt, laitoimme viidakkorummun töihin ja eipä aikaakaan, kun ensimmäinen kohde tuli eteen. Kävimme katsomassa paikkaa jo ennen kiinteistövälittäjän käyntiä, joten hinta ei ollut vielä tiedossa. Ranta oli kiva, mutta tontilla oli paljon rakennuksia, joista vain yksi olisi ollut säilytettävissä. Sähkö- ja vesiliittymät löytyivät. Totesimme, että mikäli hinta on sopiva, ostamme paikan, vaikka rakennusten purkamisesta tuleekin reilusti kustannuksia. Kiinteistönvälittäjän jhinta-arvio oli kuitenkin niin korkea, että paikka ei loppujen lopuksi ollut se meidän valintamme. 

Etsintä jatkukoon! Muutaman viikon kuluttua kuulimme toisesta paikasta - kyseessä oli tontti, jolle oli rakennettu pieni tynnyrisauna, grillikota ja kompostoiva käymälä. Omistaja asui parin kilometrin päässä, joten yöpymispaikalle ei ollut välttämätöntä tarvetta heillä koskaan ollutkaan. Ranta tulisi vaatimaan työtä, mutta kokonaisuutena tontti oli paras mitä olimme nähneet. Teimme siis kaupat ja astuimme ensimmäisen askeleen kohti unelman toteuttamista!