Tontin ranta on hiekkapohjainen, mutta kovin matala. Jotta vesi vaihtuisi rannassa paremmin ja veneen kanssa ei tarvitsisi jännittää koko ajan pohjakosketusta, halusimme tehdä rantaan ruoppauksen. Rannan lähistöllä on myös ruovikkoa, jossa pesii vesilintuja. Siihen emme halunneet koskea – linnuilla täytyy olla suojaisa paikka pesimiseen.

Siispä aloimme selvittämään, mitä homma vaatii! Koska meidän kohdallamme oli oletettavissa, että ruoppausmäärä ylittäisi 500 kuutiota maa-ainesta, haimme luvan ruoppaukseen aluehallintovirastolta ja keskustelimme myös vesialueen omistajan kanssa.

Vaikka lupien saaminen ruoppaukseen ei olekaan kovin vaikeaa, on tärkeää muistaa, että ruoppauksen toteuttaja (siis luvan hakija) on vastuussa hankkeen lainmukaisuudesta ja aiheuttamistaan haitallisista seurauksista. Jos sinulla on ajatuksissa rannan ruoppaus, kannattaa tutustua aiheeseen ympäristöhallinnon sivuilla.

Urakoitsijaksi saimme paikallisen yrityksen, jolla on vastaavista töistä aiempaa kokemusta. 

e8f0e02b-6965-46f7-ba2f-3665bec5269c.jpg

Ruoppaus tehtiin ennen maaliskuun loppua, jotta emme varmasti aiheuta vahinkoa lintujen pesinnälle. Tältä rannassa näyttää nyt. Jännittävää on nähdä, mikä näkymä on lumien sulaessa. Urakoitsijaa tarvitaan varmaan uudestaan kesän korvalla kun ruoppausmaat tasoitetaan. Meillä maa-ainesta tuli niin vähän, että se pystyttiin sijoittamaan omalle tontille.